Logo design

Wat is het slechtste logo dat je ooit hebt gezien? Het is waarschijnlijk lastig om te bedenken, maar dat is dan ook niet raar. Goede logo’s worden onthouden. Slechte niet. 

Over het algemeen hebben de beste logo’s ook de eenvoudigste vormgeving, denk maar aan de “swoosh” van Nike of de gele M van McDonald’s. Volgens vlaggenspecialist Ted Kaye moet de lay-out van een vlag zo simpel zijn dat een kind het uit zijn hoofd na kan tekenen. Hetzelfde geldt voor logo’s.

Een logo probeert in één beeld zoveel mogelijk te vertellen over het merk waar het bij hoort.

In deze uitdaging ga je in een aantal stappen proberen een goed logo te ontwerpen voor jouw eigen merk. Dit kan een denkbeeldig bedrijf zijn of het kan een logo worden dat over jou gaat.

Uiteindelijk ga je ook een product maken met jouw eigen logo erop. Misschien wel het begin van je eigen merk. Dit kan een tas, T-shirt of etui zijn.

Aan de slag!

Een logo of beeldmerk is een soort plaatje waaraan een bedrijf of organisatie te herkennen valt. Meestal zie je het logo op de voorgevel van een kantoor en op kleding van werknemers. De bedoeling van het beeldmerk of logo is dat als mensen het zien ze gelijk het bedrijf herkennen.

Soms bestaat een logo alleen maar uit tekst die op een speciale manier geschreven is. Bijvoorbeeld het logo van de HEMA. In andere logo’s staan plaatjes. Bijvoorbeeld het logo van het Wereld Natuur Fonds. Weer andere logo’s bestaan uit zelfbedachte figuren zoals die van de NS. Goed om te weten is dat een logo altijd simpel is. Hoe simpeler hoe makkelijker het te herkennen valt!

Bekijk het onderstaande filmpje en verbaas je hoeveel logo’s jij eigenlijk kent!

Bekijk het onderstaande filmpje waarbij je leert wat het krachtige geheim is achter een succesvol logo!

De eerste en misschien wel belangrijkste stap in het ontwerpen van een eigen logo is, bepalen wat je ermee wilt vertellen. Waar gaat het over?

Bekijk het onderstaande filmpje waarin jij tips krijgt voor het maken van een logo.

Nu is het tijd om woorden op te schrijven die met jouw logo te maken hebben. Gebruik hierbij het formulier dat op je werkplek al voor je is klaargelegd.

Alle begin is moeilijk, om je alvast een beetje te inspireren ga je eerst even een kijkje nemen naar wat anderen al hebben bedacht.

 

Klik op de link om naar de inspiratie galerij te gaan.

https://logospire.com/

Eerst ga je leren hoe het programma Canva werkt. Deze uitleg krijg je door het onderstaande filmpje te bekijken.

Nu is het tijd geworden om zelf wat ideeën met Canva te maken.

 • Open een nieuw tabblad in Chrome en ga naar canva.com. Wissel nu steeds tussen deze 2 tabbladen.
 • Controleer of het logo van Techno-Plaza helemaal rechtsboven in het scherm staat.

Als dit niet zo is klik je op Inloggen en op Doorgaan. Het wachtwoord dat je moet intypen staat op de startkaart.

 • Klik op “een ontwerp maken” en daarna kies je ‘Logo”
 • Ga vervolgens als volgt te werk:

 

 1. Kies een vorm/voorwerp bij Elementen
 2. Kies een woord/letter bij Tekst
 3. Bedenk een kleur voor beide onderdelen (mag ook voor allebei dezelfde zijn).

 

Ga met deze onderdelen op onderzoek uit.

 • Zoek verschillende afbeeldingen van hetzelfde voorwerp en probeer verschillende lettertypen uit. Kijk ook welke effecten je aan de letters kunt geven.
 • Let bij het kiezen van een kleur goed op wat de kleur uitstraalt.

 

Probeer veel uit en maak in totaal 3 verschillende ontwerpen van hetzelfde idee.

 

Belangrijk om te weten:

 • Het logo mag uit maximaal 2 kleuren bestaan. Je hebt al geleerd dat hele eenvoudige logo’s juist heel krachtig kunnen zijn. Zelfs logo’s met 1 kleur!
 • In Cava kun je alle kleuren kiezen maar je gaat je logo met de plotter uit gekleurd folie snijden. Je kan alleen 2 kleuren folie kiezen die wij op voorraad hebben.
 • Ga je jouw logo op bijvoorbeeld een gekleurd shirt drukken? Maak dan gebruik van de kleur van het shirt. Hieronder zie je een T-shirt van de vriendengroep De dikke duim. Dit logo heeft 1 kleur!

Nu je drie ontwerpen hebt gemaakt is het tijd om een keuze te gaan maken met welk ontwerp je verder gaat.

 

Laat je logo zien aan de vrijwilliger en je juf/meester. Vraag om feedback. Welk ontwerp is het beste en waarom? Stel hierbij de volgende vragen:

 

 • Welk ontwerp valt je als eerste op?
 • Welk ontwerp is het duidelijkst?
 • Zo je nog iets weg kunnen laten in dit ontwerp?
 • Welke kleur werkt het best?

 

Met behulp van deze feedback maak je een definitieve keuze met welk logo je verder gaat

Nu je een keuze hebt gemaakt welk ontwerp je wilt gaan gebruiken ga je hier nog een laatste keer kritisch naar kijken;

 • Straalt het logo uit wat je ermee wilt vertellen?
 • Heb je de juiste kleur(en) gekozen?
 • Kun je nog iets weglaten waardoor het nog beter leesbaar wordt?

 

Als het ontwerp helemaal is zoals je wilt moet het in Canva nog even goed worden opgemaakt zodat je het kunt gaan downloaden naar Graphtec Studio 2 . Hiervoor is het belangrijk dat je elke onderdeel dat dezelfde kleur moet worden apart zet. Kijk maar eens naar het onderstaande voorbeeld.

Als alles goed klaar staat ga je je ontwerp downloaden.

Vraag een van onze vrijwilligers even om je hierbij te helpen.

Klik rechts bovenin op ‘Delen’

Kies voor de optie ‘Downloaden’

Schuif ‘Grootte’ helemaal naar rechts, selecteer ‘Transparante achtergrond’ en klik op ‘Downloaden’.

Nu je logo definitief is gaan we er een product mee maken. Om het op textiel te kunnen drukken moet je het gaan snijden uit gekleurde folie. Dit ga je doen met een “plotter”. Deze machine zal met een superscherp mesje het logo uit de folie snijden. Zo precies kun jij niet knippen!

 

Om de plotter te vertellen wat hij moet snijden hebben we het programma Graphtec Studio 2  nodig waar jij het bestand van jouw logo in gaat openen.

 

Open het programma door onder in de taakbalk te klikken op het pictogram GS2.

Klik op het icoontje van openen linksboven in beeld en klik op je logo in de map Downloads.

Selecteer je logo door er een kader omheen te slepen, klik erop met de rechtermuisknop en klik op Release Compound Path (Maak paden los). Je logo wordt nu in allemaal kleine stukjes geknipt.

Trek een kader om de delen van je logo die je wil plotten. Dat zijn alle onderdelen van je logo die uit dezelfde kleur folie gesneden moeten worden en klik op de rechtermuisknop.

Selecteer Group (Groeperen) om er weer een groep van te maken. Doe dit ook met de andere onderdelen van je logo zodat je allemaal groepjes krijgt.

Als je 1 groepje selecteert zie je het formaat van je logo in centimeters. Je logo mag maximaal 20 cm hoog zijn. Je kan alleen nu nog je logo groter of kleiner maken maar let er wel op dat je ALLE onderdelen selecteert voordat je het groter maakt. Je mag dus NIET 1 stukje van je logo groter maken! Dan kloppen de verhoudingen niet meer.

Wanneer je logo het juiste formaat heeft klik linksboven op het pictogram om deze te bewaren. Selecteer de map downloads, geef je logo een naam en klik je op OK om deze op te slaan. Vanaf nu mag je de grote van je logo niet meer veranderen!

Je gaat nu jouw logo per kleur uitsnijden uit de folie (plotten). Zorg ervoor dat je alleen de onderdelen op je scherm hebt staan die dezelfde kleur moeten worden. Alle andere delen kun je verwijderen door deze te selecteren te op de delete-knop te drukken.

Selecteer je logo, klik op de rechtermuisknop en kies voor Flip Horizontally (horizontaal spiegelen).

 

Nu moet je de plotter instellen. Vraag een vrijwilliger om de onderstaande stappen samen te doen.

 1. Haal aan de linker achterzijde de hendel naar beneden.
 2. Kies een kleur folie en voer deze bij de plotter in zodat deze net voorbij de snijkop steekt.

3. Zorg ervoor dat de wieltjes altijd onder een blauwe sticker staan.

4. Haal aan de linker achterzijde de hendel voorzichtig weer omhoog.

5. Druk naast het display op de plotter op nummer 3 (SHEET)

mnmm